Ну що ж друзі! Цей момент, як видно, настав, ми починаємо писати рецензії до фільмів. Грандіозним поштовхом до цього кроку став «Аватар», після перегляду якого хочеться не тільки писати рецензії, але і як мінімум переглянути свої життєві переконання !!!

Щоб описати всі враження про «Аватара», потрібні слова, яких у нас, на жаль, не вистачає. Намагалися підібрати, але зрозуміли, що всі вони не просто не підходять, а навіть на соту частину не відображають того фонтану емоцій, який в тебе вирує. У зв'язку з цим спробуємо все розкласти по поличках.

Почнемо з Джеймса Кемерона - ікони світової кінорежисури, який створив цей неймовірний світ Пандора. Цей талановитий чоловік зміг так переплести всі нитки, що дві з половиною години перетворюються для тебе в 5 хвилин. Хоча не можна сказати, що сюжет якийсь неймовірний, ні, все просто, але от з яким почуттям це подано, з якою розстановкою. Склалося таке враження, що Джеймс як мінімум побував на цій планеті і йому просто дозволили там трохи познімати, бо складно зрозуміти, як людська уява може придумати такий світ.

Сказати по правді, десь там всередині вже почало з'являтися таке тривожне почуття, що все, перегорів (тобто так довго чекав, дивився ролики, уривки і т.п., читав новини, інтерв'ю), що вже і незрозуміло, чому ж тебе тепер можна здивувати і чи дійсно варто йти в кінотеатр, а не, скажімо, подивитися цей фільм в DVDRipє вдома. Сказати, що ці почуття не виправдалися - не сказати нічого!

Все починається з того, що ти зручно влаштовуєшся у кріслі і готуєшся просто подивитися черговий фільм, хоча і розумієш, що це «Аватар». Як, в іншому, і всі інші глядачі, які починають хрустіти чим тільки можна: попкорном, горішками, чіпсами і т.п. Однак хвилин через двадцять ти вже нічого не чуєш навколо, тому що як сказав полковник Куоріча: - «Ви більше не в Канзасі, ви на Пандорі!». Так, саме на Пандорі, а не в залі кінотеатру, не в своєму місті, навіть не на Землі, ви на Пандорі. Вам хочеться туди в самому прямому сенсі цього слова, хочеться бути Аватаром, дихати цим повітрям, дивитися на цю природу, побарабанити руками по всяких рослинах, які після цього світяться, та що там говорити, навіть в цьому хлоп'яцтві Джейка Саллі можна відчути частинку своєї дитячої радості ... і розуміння того, що ти вів би себе саме так, по-дитячому, тому що це абсолютно нормально.

Ти буквально проживаєш, цей шматочок життя з головним героєм, і з кожним подихом, кожною миттю, дещицею знань народу На'ві - ти розумієш, як же безглуздо виглядають люди разом з усіма їхніми технологіями і як тобі нестримно хочеться стати частинкою того світу, тієї культури і життя.

Деякі скажуть, «так чого там сюжету то немає, фігня якась», так, там немає головоломної закрученої сюжетної лінії, вона там і не потрібна, тому що у фільмі передана наша сутність від початку і до кінця, показані почуття, причому в самому нескаламученої вигляді. І цього достатньо для того щоб відчути, що це реально, що це не фільм, а справжнє життя. Часом здавалося, що ні Наві, а люди, комп'ютерна графіка - настільки зайвими і часом безглуздими вони здавалися.

Що можна сказати про акторську гру - вона чудова !!! Всі актори і актриси зіграли на дуже високому рівні. Повинно бути, Нейтірі у виконанні Зої Салдана запам'ятається кожному з нас дуже на довго, її грація, жіночність, відкритість, войовничість, краса, чесність, почуття так органічно переплітаються, що ... та що там говорити, це повинен відчути кожен самостійно. Звичайно ж Джейк Саллі, якого зіграв Сем Уортінгтон. Мішель Родрігес, на подив залишила найкращі враження, чого зізнатися, ми від неї не очікували. Сігурні Уівер, що дала нереальну фору всім іншим молодим актрисам. І, звичайно ж, полковник Куоріча, про ... це такий негативний персонаж, до якого в результаті переймаєшся симпатією і повагою, такий собі крутий мужик з такими собі крутими яйцями, який до самого останнього подиху слідував за своєю правдою і переконаннями.

Після сеансу просто не віриться, що все закінчилося, що тебе просто взяли і вирвали з цього світу, виходили з кінотеатру тихо, кожен в своїх думках, кожен все ще там на цій планеті.

Як висновок: Фільм однозначно дивитися всім і кожному, така подія як Аватар трапляється занадто рідко в нашій з вами життя, щоб пройти повз. Ігнорування в цьому випадку буде вважатися просто невіглаством.