Чи часто сиквели бувають не гірше оригіналів? Так, і таких прикладів достатньо: «Термінатор 2», «Зоряні війни: Епізод V», «Темний лицар» та ін. Зазвичай продовження знімають, щоб зібрати гроші з наївного глядача в пам'ять про прекрасну першу частину. Правда, завжди є надія, що сиквел буде хоча б не набагато гірше. Подібна історія і з роботою Джона М. Чу «Ілюзія обману 2». Режисер також відомий прекрасними 2-й і 3-й частинами танцювальної франшизи «Крок вперед». Перша «Ілюзія» запам'яталась нам фантастичними фокусами і шикарним сюжетом. Подивимося, чим може похвалитися друга.

По правді кажучи, сюжет продовження все-таки програє оригіналу. Трохи скидається на копію. Хоча потрібно зазначити, що дуже цікаво змогли з'єднати події логічно закінченою 1-ї частини з другої.

Фокуси на висоті. Що ж про фокусах - тут ніякої критики, тільки похвали! Неймовірні відчуття. Сидиш з відкритим ротом і ловиш кайф від того, що відбувається. І, природно, кожен трюк пояснюється глядачеві (адже від цього залежить сюжет). Тільки заради фокусів варто глянути це кіно!

Але головна причина подивитися фільм - сцена з картою. Її можна порівняти з епізодами з Ртуттю в останніх двох частинах «Людей Ікс» і з подіями у церкви в «Кінгсмені». Важко навіть уявити, скільки сил і часу було витрачено на цей фрагмент в «Ілюзії». Але саме через нього хочеться ще раз подивитися кіно. Також приємні емоції від сцени з дощем (фрагмент був в трейлері). Вони переповнюють під час перегляду, тому що все здається просто неймовірним. Але навіть для цього є логічне пояснення.

Ліззі Каплан не змогла замінити Айлу Фішер у повній мірі. Поговоримо про акторський склад. Багато хто, напевно, знають, що він зазнав змін через вагітність Айли Фішер. І її дуже не вистачало. Ліззі Каплан не змогла її замінити - вона начебто і намагалася смішити, але виглядало награно і настирливо. Джессі Айзенберг і Дейв Франко особливо нічим не виділилися. Головним антагоністом виступив Деніел Редкліфф, який зміг тут відійти від образу Гаррі Поттера. Так, фільм про фокуси і магію, але його персонаж викликав негативні емоції, злегка дратував і дратував - з Дена вийшов якісний лиходій. Також порадувала гра Моргана Фрімана. Часто говорять, що зараз просто використовують його ім'я, а він і не намагається, а заробляє гроші на пенсію. Але в цьому фільмі старий порадував - очима робив таке, що посереднім акторам ніколи не досягти. Відзначу й те, що персонажу Марка Руффало дали нарешті проявити свої магічні здібності, розкрили його історію та історію ТАДЕУС (Фріман). За цим було дуже цікаво спостерігати. Гру Марка можна назвати вельми хорошою. Ну і Вуді Харрельсон, звичайно. Мерітт (Вершник) також доставив приємні емоції - його поведінка, фрази, нерозторопність змушують щиро сміятися. Брат-близнюк більше дратував своєю манерою спілкування, але теж викликав часом посмішку.

Візуальная складова фільму на гідному рівні. Трюки виглядають неймовірно ефектно. Бійка Ділана (Руффало) запаморочлива. Дуже красиво за допомогою фокусів боровся з бандитами. Ну і нічний Лондон виглядав чудово.

Від музичної частини очікувалося багато, так як режисер фільму прославився завдяки танцювальним фільмів. І цей компонент не підвів: мелодій було багато, і кожну було приємно слухати. Музичний ряд дійсно порадував.

Щоб підсумувати, скажу, що кіно не вийшло настільки ж крутим, як перша частина, але зроблено все якісно.

Максим Драч, 17 червня 2016 р