Підготовлений бункер.
Хороші фільми з маленьким бюджетом у наш час рідкість. Людям зараз важливі спецефекти, яскрава картинка, всіма відомі актори. За пару-трійку мільйонів цього не купиш. Але які ж прекрасні роботи вміють знімати за ці крихти. І так, сьогодні ми говоримо про режисерський дебют Дена Трактенберга - «Кловерфілд, 10». Бюджет фільму становить лише п'ять мільйонів доларів. Що ж вийшло у дебютанта за ці гроші?

Жанр фільму - жахи. Але лякає він трохи. Протягом усього фільму обстановка нагнітає, але страху немає ... Немає відчуття, що в будь-який момент несподівано музика стане голосніше і трапиться щось неймовірне. І нічого такого, в принципі, не відбувається. Буквально дві-три несподівані жахливі події в першій половині картини. В кінці ж з'являється справжній хоррор. Злегка банальний, але, все ж, стає моторошно від того, що відбувається. На жаль, це всього лише останні хвилин двадцять ...

Джон Гудман шикарний. Сюжетна складова фільму радує. У багатьох сучасних кіно після півгодини перегляду більш-менш зрозуміло, чим усе закінчиться. У «Кловерфілд» кінцівка дуже несподівана. Натяки були протягом стрічки, але вони спонтанні і миготіли випадково в діалогах. Більше того, весь сюжет побудований дуже добре. Герой Джона Гудмана просто шикарний. У моїй голові раз 5 змінювалося про нього думку з «він хороший зразок» на «він чи всіх вб'є?» І навпаки. Суперечливий персонаж, але як же він прекрасний для фільму жахів і трилера. Дякуємо Джону за прекрасну гру.

Поговоримо ще про кінцівку. Подіївідбуваються дуже швидко, і важкувато вловити всю суть. Перший час фінал здається маренням, притягнутим за вуха, але поступово починаєш згадувати все, що відбувається в картині: кінцівка дійсно все пояснює, просто треба її добре обміркувати.

Трактенберг зробив хороше кіно за невеликі гроші. Як не дивно, в цьому хоррорі є навіть гумор. У багатьох моментах, він був дуже несподіваний і чисто на психологічному рівні викликав приємну посмішку. Можливо, саме він заважав повністю поринути в атмосферу страху. Як би там не було, гумор залишив хороші враження.

Тим не менш, варто похвалити роботу Трактенберга. За невеликі гроші він зміг створити непогану картину. Картини із замкнутим простором дуже рідкісні (згадується лише «Похований заживо»), тому вони повинні привертати увагу. Головне - це діалоги, поведінка і емоції героїв. У «Кловерфілд» все це на дуже хорошому рівні. Плюс до цього, чудовий сюжет, хороша акторська гра, невеликий страх упереміш з гумором і, найголовніше, мізерний бюджет - ось що роблять це кіно гідним вашої уваги.

Максим Драч, 1 квітня 2016 р