Звірі і людениш.
Напевно, в усьому світі знають, хто такий Мауглі. Поява на екрані цього персонажа нерідка. Чимось здивувати глядачів вже важко. Цією справою спробував зайнятися Джон Фавро - режисер перших двох частин «Залізної людини». Чи вдалося Джону привнести щось нове в історію про героя Кіплінга?

Почнемо з того, що фільм має кілька відмінностей від попередніх версій. Наприклад, візьмемо радянський мультфільм «Мауглі», який багато хто з вас дивилися (та, кіно засновано на диснеївському мультфільмі, але хотілося б порівняти з більш близьким для нас). По-перше, Багіра - персонаж чоловічої статі. Таким його зробив сам Кіплінг. Пантера-дівчина - справа рук перекладачів. По-друге, якщо у мультфільмі Балу був вчителем Мауглі, то тут ведмідь рятує його від смерті - Каа. По-третє, як вже зрозуміло з попереднього речення, пітон - ворог людини. Що найдивніше, так це те, що з удава зробили дівчину ... Вперше за весь час існування персонажа.

Кінцівка гарненько так стискає серце. Сюжет фільму не особливо дивує. Початок досить нудний і не дає ніяких надій на майбутнє. Середина дуже цікава, з'являється інтрига у, здавалося б, очевидної історії. Але фінал передбачуваний для кожного, хто має уявлення про творчість Кіплінга. Особливо дивно виглядали дії Мауглі. Спойлер! Він вкрав «червону квітку», щоб помститися тигру, пробіг половину джунглів, по дорозі їх випадково спалюючи, і коли помітив, що наробив, викидає вогонь. Де логіка? Але варто зазначити, що кінцівка гарненько так стискає серце і мало не змушує плакати.

Конкретніше про персонажів - вони кардинально відрізняються від тих же героїв з мультфільму. Багіра виступає як відповідальний, всезнаючий друг, який завжди допоможе і зробить неможливі речі для порятунку Мауглі. Балу - хитрий ледар-маніпулятор, який за товариша буде стояти стіною і для його безпеки може піти на найвідчайдушніші вчинки. У фільмі він показав себе як шикарний жартівник. Його ледарство іі сила прекрасно взаємодіють в гуморі. Шер-хан як завжди жорстокий, відмінностей з мультяшним персонажем немає. Мауглі ж представили як тямущого Шкета із замашками інженера (з підручних матеріалів може зробити що завгодно). Також він відданий своїм друзям і свято дотримується законів.

Всі герої промальовані дуже добре. Раз вже говоримо про персонажах, то варто відзначити і графіку - всі герої (крім людини, так як він справжній) промальовані дуже добре. При великому бажанні, можна навіть порахувати кількість волосків! Звірі дійсно виглядають круто. Джунглі теж зроблені за допомогою комп'ютерної графіки. Але цього непомітно - все виглядає дуже реалістично. Часом навіть думаєш, що фільм дійсно знятий десь в Індії, а не за допомогою сучасних технологій.

«Книга джунглів» - щось нове в екранізаціях історій Кіплінга. Багато що буде дивувати глядача пострадянського простору. Фільм дуже хороший в плані графіки і, завдяки Балу, в плані гумору. Але сюжет поганий, а в деяких моментах відсутня логіка. Фавро зміг привнести щось нове в цю історію, але не зовсім якісно.

Максим Драч, 15 квітня 2016 р