Все-таки добре народитися людиною, а не, скажімо, диким кабаном. Середній термін життя цих недолугих звірів становить 10 років. Тільки уявіть, скільки прикро було б відкинути копита, так і не дізнавшись, чим закінчиться епопея з «Війною нескінченності». Кіновсесвіт Marvel досяг зеніту і відзначає свій десятирічний ювілей - це вам не хухри-мухри. За минулий час багато хто з нас досягли вражаючих досягнень, наприклад встигли закінчити навчання і успішно сформувалися як абсолютно незрілі особистості і контрпродуктивні частинки суспільства. Зате фільми студії як і раніше справно нас веселять, хвилюють і захоплюють (а деяких навіть дратують, хоча незадоволені громадяни, звичайно, все одно продовжують їх дивитися).

Можливо, саме пекуче питання напередодні «Війни нескінченності»: чекає глядачів чергова дозвільна буфонада або все ж похмура драма, що личить апогею серії? Підсумковий результат перевершує очікування: шанувальники отримують і те, і інше. У розумних межах, зрозуміло. Якщо ви планували мужньо прошепотіти: «Просто смітинка в око потрапила» і з виттям зігнутися від ридань, то краще почекати якусь вітчизняну комедію. У блокбастері же братів Руссо повнісінько бешкетних моментів, які як ніколи часто врівноважуються контрастними емоційними сценами. Режисери витримують делікатний баланс з майстерністю дротохідців-жонглерів.

Амбіційність нових «Месників» не відає кордонів. Одна тільки спроба математичного підрахунку всіх більш-менш головних героїв здатна передчасно звести середньостатистичного гуманітарія в могилу. Як взагалі може працювати історія з такою кількістю змінних в форматі двох з половиною годин? «Ширше дупи НЕ перднеш!» - похмуро предрекут скептики. Однак для голови Marvel Кевіна Файга неможливе можливо - не здивуємося, якщо цей спритник між справою навчився навіть ділити на нуль і звертати воду в «Несквік». Фільм ризикував скотитися в ярмаркове стовпотворіння або в метушливий галоп. Замість цього воно впевнено дотримується швидкісного режиму, без суєти і майже без провисань викладаючи свій сюжет з дивовижною виразністю.

Епік належний: в другій половині фільму, коли одне зубодробілово змінює інше, іноді стає незрозуміло - це вже кульмінація? У більшості випадків це виявляється тільки розігрів. Екшен-сцени немов бойова камасутра: герої ледь в черзі не шикуються, щоб встигнути побитися вигадливими способами і в самих різних поєднаннях.

Персонажі акуратно розбиті на групи, щоб всі влізли в хронометраж. Від їх іскрометних перепалок ботаники отримують навіть більше щастя, ніж від побачення з дівчиною (бо настільки знаменні події трапляються рідше, ніж нові фільми від Marvel, а закінчуються сумніше). Питання викликає лише рішення об'єднати всіх самих сумних персон: Стіва Роджерса, Сокола, Чорну Вдову, Віжена, червону Відьму і тому подібних «королів вечірок». З цими нудними навіть мордобій виходить практично позбавленим уяви. Рятують становище тільки неземна краса Елізабет Олсен і драматичний роман її героїні з червонопиким андроидом, у якого на лобі зірка горить.

Навіть якщо поставити собі за мету вишукати у нових «Месників» та інші болячки, їх незначність померкне перед тим фактом, що кіно із Правоохоронцями галактики в принципі не може підкачати. Більшість найкумедніших та душевних епізодів пов'язано саме з космічними стерво, що, в общем-то, логічно. Танос - важлива частина їх міфології.

Між тим комп'ютерний Джош Бролін - найвище досягнення Marvel в інженерії лиходіїв. Хто б міг подумати, що баклажановий телепень, одержимий самоцвітами, як літня циганка-ворожка, здатний бути настільки значним? Звичайно, залежність Таноса від модного аксесуара у вигляді Рукавички Нескінченності нагадує погану РПГ: залишилося начепити ще Рейтузи Сингулярності і Страпон Трансцендентності - і тоді всесвіт точно затремтить! Зате його мотивація зрозуміла і аж віддає злегка тупуватої поетичністю. Збочені уявлення про справедливість, комплекс бога, сталева воля, повага і навіть симпатія до своїх противників - все це привабливі риси для цікавого антагоніста.

Навіть із висячим на ній вантажем фанатських надій «Війна нескінченності» на раз-два перепльовує минулі пригоди «Месників» (хоча у випадку з «Ерою Альтрона» це не так вже й складно). Дві з половиною години сповнені емоцій, сюрпризів і видовищ і завершуються ефектною кінцівкою, яка вийшла б дійсно потужною, якби не було у Marvel заплановано ще мільйон продовжень.

Миколай Долгін (3 мая 2018)