Свої проти своїх.
Прекрасний рік для фанатів коміксів, годі й казати. Багато з них чекали третього фільму про Капітана Америка «Перший месник: Громадянська війна». У ньому зібрано безліч улюблених героїв всесвіту Marvel, що, звичайно ж, приваблює аудиторію. Перед виходом картини фанати розділилися на два приблизно рівних табори. Хочете дізнатися, хто переміг? Цього не скажу, але про кіно поговорити можна. Його зняли брати Ентоні і Джо Руссо, які займалися другою частиною про Капітана Америка. "Громадянка", як і будь-який фільм, має свої плюси і мінуси. Про них і поговоримо.

Почнемо з сюжету. Як для картини за коміксами, вельми непогано. Мотивація головного лиходія як завжди вражає дурістю, але якісь здорові думки у нього були. Багато що в фільмі передбачалося, але й були моменти, які кардинально змінювали ситуацію і їх передбачити просто неможливо. Деякі сцени були зайвими і зроблені, напевно, щоб побити рекорд тривалості кіно за коміксами. Фінал же навпаки, злегка зім'ятий ... Створюється відчуття, що його просто поспішали зняти. Якщо ж не лізти в деталі - сюжет непоганий.

Сюжет непоганий. Були й абсурдні моменти. Кеп падав з таких висот, що вижити навіть суперкрутому герою неможливо. Поведінка Пантери в кінці теж дивна. Спойлерить не буду, але замість того, щоб допомогти, він йде мстити. Те, що у Людини-Павука сил більше, ніж у Кепа, також важко пояснити. Ну а сцена погоні Капітан-Пантера-Зимовий Солдат взагалі викликала сміх деяких глядачів: Баки на ходу скинув байкера з мотоцикла, на ходу його розгорнув і відразу поїхав. Жахливо бредово. Але апогеєм стала тітонька Мей років 30-40 ...

Про героїв сказати багато не можу. Кожен з них по своєму крутий, показує свої надздібності. Загалом, нічого нового. Гумору не дуже багато. Роберт Дауні мл. першу половину картини не видав взагалі жодного жарту. Зате за нього намагалися інші - Пол Беттані в ролі Віжн і Сокіл Ентоні Макі. Тільки з появою Людини-Павука Тома Холленді Дауні згадав за що його любить публіка. Та й Людина-мураха Пол Радд не стояла осторонь. Жартували майже всы, і гумор цей був якісний і ненав'язливий.

Фанатам коміксів кіно дуже сподобаэться. Быйкиі візуальна складова, безумовно, радують. Сцен битв і переслідувань дуже багато. Спецефекти зроблені дуже добре, просто не до чого прискіпатися. Часом просто насолоджуєшся тим, що відбувається і не звертаєш увагу на плин часу. Так все круто виглядає.

Підсумуємо: «Громадянська війна» - фільм, який просто приємно дивитися. Якщо не вникати в деталі і не особливо прискіпливо ставиться до сюжету. Скаржитися на картинку і набір персонажів не можна. Фанатам коміксів, які не виникатимуть з приводу молодий тітоньки Мей, кіно дуже сподобається. Для глядачів, які просто проходили повз, теж непогано, адже кількість різноманітного екшену, непоганий сюжет і гумор дають результат гідний уваги.

Максим Драч, 6 травня 2016 р