О так! Це Англія! Цю атмосферу не переплутаєш ні з чим іншим. Той самий неповторний стиль вікторіанської епохи, занурюючись в який, хочеш не хочеш, відчуваєш себе справжнім джентльменом або леді. Ці вузькі вулички, робітники, що поспішали у своїх справах - все передано точно і автентично. Після перегляду фільму, як не дивно, захотілося побродити по Лондону. Ех, ти, Гай, старий хитрун, за це теж спасибі, як і за голу Адлер (жарт!).

Ну що ж, почнемо, мабуть з кастингу - підбір акторів вийшов на диво, а Гай Річі, як мінімум, шаман - ми так і не змогли представити когось ще на місці цих акторів. Хто скаже що Роберт Дауні мл. не на своєму місці - тому око геть :). Творча і непересічна особистість, весела і відкрита людина - такого Шерлока ми побачили і таким його зробив саме Роберт.

Ватсон. Це найідеальніший Ватсон, якого нам коли-небудь доводилося бачити! Справжній джентльмен, солдатів з неабиякою виправкою, гарні манери, смак і стиль - англієць до мозку кісток. Тільки за те, що фільм подарував нам такого персонажа, я говорю: браво! І звичайно ж Адлер, наскільки чарівна, настільки і небезпечна. Так, вона розумна, красива, її серце палає пристрастю. Вона любить життя і вона любить його. У цій картині нам не подарували рішення головоломки під назвою «Адлер і Холмс», але ми обов'язково отримаємо відгадку в наступному фільмі.

Перед тим як продовжувати, необхідно відзначити ось який момент - не можна порівнювати «Шерлока Холмса» цього і нашого, радянського, у виконанні Ліванова. Це абсолютно різні два фільма, які існують паралельно кожен в своєму кіно-вимірі. Це те ж саме, що порівнювати ситро і кока-колу, чого мені до сих пір не вдалося зробити. Два різних детектива, два різних підходи до розслідування, два різних опонента, дві різні історії.

Гай Річі показав нам (і ще як показав!), що Шерлок Холмс - це не тільки видатний інтелект, розум, логіка, дедуктивний підхід, але і ще дещо. Це також кулаки, м'язи, неабияка рішучість та сміливість, а також відмінна фізична форма. Він відчуває, переживає, страждає як ми. І при цьому - він справжній чоловік.

Як не дивно, саме таким повинен бути Шерлок Холмс - людиною з плоті і крові, зі своїми слабкостями, а не розмірковує за законами логіки холодної та розважливої ​​машиною. До речі, ці риси також були у Холмса в картині. Якщо хто згадає кінцівку, то він все (ну майже все :) тримав під контролем, здивувавши не тільки Ватсона і Адлер, але і нас всіх. У Річі вийшов справжній монстр - пристрасна, відважна, місцями хвацька натура, але ясний і допитливий розум з блискучої логікою. І варто відзначити той факт, що багатьом присутнім в залі представникам сильної статі захотілося бути схожим на нього. Зізнайтеся, в цьому немає нічого поганого, це не обійшло навіть нас. Ти дивишся на екран і хочеш ввібрати це все, навчитися цим методам і нічого не пропустити, в цьому безсумнівна заслуга режисера.

Варто відзначити безсумнівний талант режисера. Гай Річі подарував нам дві години незабутньої пригоди. Кар'єра Гая після цього фільму обов'язково піде в гору, так як картина обов'язково збере не менше півмільярда. Ми стали свідками переломного моменту в житті режисера, такого вдалого фільму він не знімав досі. В даний момент спостерігається підвищена увага студій до персони Річі, одного «Шерлока Холмса» вистачило з лишком.

Багато відзначали паралелі з Деном Брауном, з його майстерно розіграними містеріями, але ми не побачили цих зв'язків. Навпаки, ми помітили інші. В оригінальному «Холмса» у Шерлока і Ватсона на було таких відносин, як у фільмі Річі. Правильно сказала ворожка, безсовісно підкуплена героєм Дауні мл. - вони брати по крові. Вони весь час жартують один над одним, тримають трохи на взводі, як парочка підлітків пубертатного періоду. Холмс не розкривав своїх спостережень і висновків Ватсону, залишаючи розум того об'єктивним і не впливаючи на ґрунтовність його суджень. Саме такі відносини були у парочки детективів, які працювали в Нью-Йорку 30-70-х рр. 20 століття. Більше вісімдесяти романів, написаних Рексом Стаутом про геніального детектива Ніро Вульфа і його вірному помічнику Арчі Гудвіна були переведені на майже 100 мов і видавалися тиражами в десятки мільйонів екземплярів. Такий же рішучий, сильний, привабливий Арчі як дві краплі води нагадує Ватсона, а такий же розважливий, холоднокровний, примхливий, мозок всього і вся - Вулф, годиться як прототип Холмса.

У фільмі було показано одна дуже важлива річ - не такий собі Шерлок Холмс і його помічник Доктор Ватсон, а Шерлок Холмс і його компаньйон Ватсон! Так, вони рівні, грали однаково важливі ролі в історії і поодинці не впоралися б. Таке бачення їх відносин імпонує нам, спасибі і за це, Гай.

Звичайно ж, необхідно звернути увагу на яскраву гру акторів другого плану. Чого вартий Мері, Лейстрейд, поганець Блеквуд - зіграно філігранно і на одному диханні.

Якщо говорити про сюжет, то він в порівнянні з усім іншим не дотягує до тієї планки, яку прикрутив фільму Річі. Так, ми будемо чесними - фільм витягує відмінна гра акторів, гумор та стрілялки, на тлі яких ти забуваєш про сюжет. Як виявилося на перевірку, хороша і продумана сюжетна лінія не була такою необхідною, вона могла перевантажити фільм і прибрати ту легкість і невимушеність розповіді, яка місцями просто заворожувала.

За цим фільмом час пролетів непомітно, 2 год здалися як 20 хвилин, які підняли настрій на цілий день. А гумор! Як же інакше, знімав же Гай Річі, а у нього з смішинкою завжди було все в порядку. Сміявся весь зал над простими, добрими, іноді трохи вульгарно, але в тему, жартами. За атмосферу фільму ставимо вищу оцінку, як і акторського складу, аплодуємо талановитому режисеру, який взявся за такий ризикований проект і вийшов з честю з ситуації. Чекаємо не дочекаємося наступної пригоди Шерлока Холмса і Доктора Ватсона, яке обіцяє стати воістину захоплюючим. А щоб дізнатися чому, вирушайте на місце злочину і дивіться самі, тільки прихопіть прекрасну половинку, їй сподобається!

Вердикт однозначний: дивитися всім, приймати як ліки протягом двох годин на великому екрані, а не те ефект не гарантуємо!

Корнєв Олександр, 15 січня 2010 р